Öne ÇıkanTurlar

Zilkale Turu

Karadeniz’in yemyeşil yaylalarına uzun yıllar bekçilik yapan, heybetli bir tarih bekçisi Zilkale. Planlanan Doğu Karadeniz turunda en az Uzungöl veya Kaçkarlar kadar önemli ve görülesi bir rota. Yeşilliklerin içinde insan eliyle yapılmış bir harika olan Zilkale, doğanın bir parçası hatta sanki ev sahibi gibi. Karadeniz deyince aklımıza ilk gelen eserlerin en güçlülerinden biri olan Zilkale’yi daha yakından tanımak istedik.

 

Tarihi Bir Görkem

 

Doğu Karadeniz’in zenginliklerinden biri olan Zilkale efsanesi, nerede olursa olsun kesinlikle görmek için yollar aşabileceğiniz kadar güzel. Fakat bu kale, en çok Rize’nin doğasına yakışıyor. Bizim hayran kaldığımız bu yapı, biz hayran kalalım diye kurulmamış tabii. Burası Trabzon İmparatorluğu’nda bir gözetleme kulesiymiş. Osmanlı’nın fethinden sonra kale, askeri amaçla kullanılmış. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de 14.yy. yapısı olan kale, sarp dev bir kaya üzerine kurulmuş. Fırtına Deresi’nin çevrelediği bu kale, dereden 100 metre yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin çat yolu üzerinde bulunan Zilkale’yi çok uzaklardan da görebiliyorsunuz. Kalenin kemerli pencereleri ve mazgal delikleri ona gizemli bir hava da katıyor. Kaleden muhteşem manzarayı izlemek ise çok zevkli. Sanki kale, manzara izlemek için kurulmuş gibi. Başka bir yerden manzarayı bu kadar net izlemek neredeyse mümkün değil.

 

Zilkale Nerede?

 

“Zilkale’ye nasıl gidilir?” sorusunun cevabına geldi sıra. Zilkale, Çamlıhemşin’in 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hakim yüksekçe bir tepe üzerinde. Rize sınırlarına geldiğiniz zaman mutlaka uğramanız gereken bir konumda yani. Zilkale Rize’ye 78 kilometre uzaklıkta. Merkeze uzak olsa da ulaşılabilir rahat yollarıyla buraya gitmemek için bahaneniz yok. Çamlıhemşin’in çıkışında sağa doğru devam ederseniz Zilkale yönüne girmiş olursunuz. Fırtına deresi yolunu takip ettiğinizde, karşınıza çıkacak Zilkale Köyü Yolu’na sapmalısınız. Buraya ulaşmak hiç sıkıntılı görünmüyor fakat yol asfalt değil. Arnavut kaldırım yolda ilerlerken dikkatli olmanızda yarar var.

Etiketler

emregur

Designer & Developer | @emregur | https://emregur.com.tr

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Canlı Destek!
Kapalı
Kapalı